Schab faszerowany pieczarkami i natką pietruszki
Składniki :
- 1 kg schabu
- 7 dużych pieczarek
- natka pietruszki
- łyżka masła
- 2 łyżki oliwy
- majeranek
- 3 ząbki czosnku
- sól
Pieczarki obrać, umyć i drobno pokroić. Smażyć na maśle, na patelni do czasu aż się zarumienią. Pod koniec smażenia – posolić. Odstawić, niech przestygną. Schab umyć, ostrym nożem naciąć w środku ( wzdłuż, robiąc kieszonkę ) do samego końca ale nie przecinając końcówki schabu. Posiekać natkę, zmieszać ją z pieczarkami i tym wypełnić wnętrze schabu. Otwartą część spiąć wykałaczkami. Mięso natrzeć solą i majerankiem. Wstawić do żaroodpornego naczynia, polać oliwą i piec przez półtorej godziny w temperaturze 180 stopni. Co 15 minut odwracać schab na drugą stronę. Po 40 minutach podlać szklanką wody i dodać obrany czosnek. Piec dalej – od czasu do czasu polewać sosem.
Smacznego !