Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Schab faszerowany pieczarkami i natką pietruszki z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 17 Styczeń, 2014 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Schab faszerowany pieczarkami i natką pietruszki

Składniki :

  • 1 kg schabu
  • 7 dużych pieczarek
  • natka pietruszki
  • łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy
  • majeranek
  • 3 ząbki czosnku
  • sól

Pieczarki obrać, umyć i drobno pokroić. Smażyć na maśle, na patelni do czasu aż się zarumienią. Pod koniec smażenia – posolić. Odstawić, niech przestygną. Schab umyć, ostrym nożem naciąć w środku ( wzdłuż, robiąc kieszonkę ) do samego końca ale nie przecinając końcówki schabu. Posiekać natkę, zmieszać ją z pieczarkami i tym wypełnić wnętrze schabu. Otwartą część spiąć wykałaczkami. Mięso natrzeć solą i majerankiem. Wstawić do żaroodpornego naczynia, polać oliwą i piec przez półtorej godziny w temperaturze 180 stopni. Co 15 minut odwracać schab na drugą stronę. Po 40 minutach podlać szklanką wody i dodać obrany czosnek. Piec dalej – od czasu do czasu polewać sosem.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)