Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Bałwanek z jajek z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 2 Luty, 2014 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Bałwanek z jajek

Składniki :

  • 2 jajka
  • marchewka
  • kilka ziaren pieprzu
  • łyżka majonezu
  • wykałaczki

Jajka ugotować na twardo ( dobrze włożyć do wody zapałkę, wtedy skorupki nie popękają podczas gotowania ). Marchewkę, obrać i ugotować w osolonej wodzie na niezbyt miękko. Ugotowane jajka ostudzić, obrać. Z każdego obciąć kapturek. Ustawić jedno jajko odciętą częścią na talerzu, na nim postawić drugie ( odciętą częścią do góry). Wzdłuż, oba jajka  przebić wykałaczką – tak, żeby się trzymały. Z marchewki wyciąć nosek, włożyć go do górnego jajka (  ” twarzy “), uprzednio robiąc małe nacięcie ostrym nożem. Wykałaczką zrobić dziurki jako oczy, włożyć w nie ziarna pieprzu ( lekko przyciskając szerszą częścią noża albo widelca ). Na głowę nałożyć kawałek marchewki. Dwie wykałaczki włożyć jako ręce a na nie wbić małe cząstki marchewki. Przed bałwankiem nałożyć majonez.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)