Bałwanek z jajek
Składniki :
- 2 jajka
- marchewka
- kilka ziaren pieprzu
- łyżka majonezu
- wykałaczki
Jajka ugotować na twardo ( dobrze włożyć do wody zapałkę, wtedy skorupki nie popękają podczas gotowania ). Marchewkę, obrać i ugotować w osolonej wodzie na niezbyt miękko. Ugotowane jajka ostudzić, obrać. Z każdego obciąć kapturek. Ustawić jedno jajko odciętą częścią na talerzu, na nim postawić drugie ( odciętą częścią do góry). Wzdłuż, oba jajka przebić wykałaczką – tak, żeby się trzymały. Z marchewki wyciąć nosek, włożyć go do górnego jajka ( ” twarzy “), uprzednio robiąc małe nacięcie ostrym nożem. Wykałaczką zrobić dziurki jako oczy, włożyć w nie ziarna pieprzu ( lekko przyciskając szerszą częścią noża albo widelca ). Na głowę nałożyć kawałek marchewki. Dwie wykałaczki włożyć jako ręce a na nie wbić małe cząstki marchewki. Przed bałwankiem nałożyć majonez.
Smacznego !