Rosół
Składniki :
- rostbef – ok. 30 dkg
- kg porcji rosołowej kurczaka
- 4 skrzydełka kurczaka
- szyjka indyka
- 2 średnie marchewki
- pietruszka
- kawałek selera
- por
- cebula
- mały kawałek kapusty włoskiej
- trochę natki pietruszki
- sól
Rostbef, porcję kurczaka, skrzydełka i szyjkę umyć włożyć do pięciolitrowego garnka z zimną wodą. Kiedy rosół zacznie się gotować, usunąć z jego powierzchni tak zwane szumowiny, czyli ścięte białko. Zmniejszyć ogień do małego, tak żeby rosół lekko bulgotał. Obrane i umyte: marchewki, pietruszkę, seler i por włożyć do garnka. Dodać kapustę. Cebulę obrać i obsmażyć na palniku, tak, żeby była prawie czarna. Dodać ją do rosołu. Posolić. Gotować ok. trzech godzin. Następnie przelać rosół przez metalowe sitko do mniejszego garnka, dodając do niego te składniki, które chce się zjeść ( marchewkę, kapustę ). Podawać z cienkim makaronem i posiekaną natką pietruszki.
Smacznego !