Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Placki z kapusty kiszonej z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 11 Luty, 2014 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Placki z kapusty kiszonej

Składniki :

  • 1/2 kg kapusty kiszonej
  • szklanka mąki
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki gazowanej wody mineralnej
  • jajko
  • cebula
  • natka pietruszki
  • łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • łyżeczka chili w proszku
  • liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól
  • oliwa

Kapustę poszatkować i gotować w lekko osolonej wodzie z liściem laurowym i zielem angielskim – do miękkości. Do miski wbić jajko, wlać mleko, wodę i roztrzepać na jednolitą masę. Do masy wsypać mąkę, paprykę, chili, sól i wyrobić ( zmiksować ) ciasto jak na naleśniki. Ugotowaną kapustę odcedzić i jak przestygnie dodać do masy razem z poszatkowaną cebulą i posiekaną natką. Wymieszać. Łyżką nabierać masę i kłaść na rozgrzaną oliwę na patelni – formując placuszki. Podawać z sosem grzybowym albo pieczarkowym.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)