Placki z kapusty kiszonej
Składniki :
- 1/2 kg kapusty kiszonej
- szklanka mąki
- pół szklanki mleka
- pół szklanki gazowanej wody mineralnej
- jajko
- cebula
- natka pietruszki
- łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- łyżeczka chili w proszku
- liść laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- sól
- oliwa
Kapustę poszatkować i gotować w lekko osolonej wodzie z liściem laurowym i zielem angielskim – do miękkości. Do miski wbić jajko, wlać mleko, wodę i roztrzepać na jednolitą masę. Do masy wsypać mąkę, paprykę, chili, sól i wyrobić ( zmiksować ) ciasto jak na naleśniki. Ugotowaną kapustę odcedzić i jak przestygnie dodać do masy razem z poszatkowaną cebulą i posiekaną natką. Wymieszać. Łyżką nabierać masę i kłaść na rozgrzaną oliwę na patelni – formując placuszki. Podawać z sosem grzybowym albo pieczarkowym.
Smacznego !