Zupa pieczarkowa
Składniki :
- 30 dkg podudzi kurczaka
- mała włoszczyzna
- 25 dkg pieczarek
- kilka ziemniaków
- łyżka masła
- sól
- kilka ziaren pieprzu
- 2 łyżki śmietany
- natka pietruszki
- 3 – 4 l wody
Podudzia umyć, włożyć do garnka, zalać wodą, posolić, wrzucić ziarna pieprzu i gotować na małym ogniu, pod przykryciem ok. 30 minut. Warzywa obrać, umyć i pokroić w plasterki albo w kostkę. Ziemniaki pokroić w grubszą kostkę i włożyć do miski z zimną wodą. Pieczarki umyć, obrać, pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć na maśle, na patelni, od czasu do czasu mieszając. Gdy sos z pieczarek odparuje, wyłączyć je. Do garnka z gotującym się mięsem, wrzucić warzywa i gotować na małym ogniu 20 minut. Po tym czasie, dodać pieczarki, ziemniaki i gotować pod przykryciem 10 – 15 minut. Na minutę przed końcem, dodać śmietanę ( najlepiej do zup ). Podawać z posiekaną natką.
Smacznego !