Muffiny
Składniki :
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- tabliczka gorzkiej czekolady
- pół szklanki mleka
- pół kostki masła
- 2 łyżki kakao
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 miski
Przesianą mąkę połączyć z kakao, rozdrobnioną czekoladą i proszkiem do pieczenia ( w pierwszej misce ). Wymieszać. Masło stopić w rondelku. Jak przestygnie, wlać je do drugiej miski, dodać mleko i jajka. Wymieszać. Mokrą masę wlać do suchej ( mąki + kakao + proszek do pieczenia ). Wymieszać przez chwilę ale nie miksować. Zbyt długie mieszanie może spowodować zakalec. Ciasto przełożyć do foremek i piec w temperaturze 180 stopni przez 15 – 20 minut.
Smacznego !