Pieczona, aromatyczna karkówka
Składniki :
- półtora kg karkówki
- 5 ząbków czosnku
- pieprz czarny tłuczony
- gałązka rozmarynu
- sól morka
- 3 łyżki oliwy
- cebula
- koper włoski
Czosnek obrać, posiekać, wymieszać z oliwą, pieprzem i solą. Mięso naciąć wzdłuż ( ale nie przekroić ). Na powstałym płacie rozsmarować pastę z czosnkiem, docisnąć do całego kawałka. Natrzeć solą. Na wierzchu ułożyć gałązkę rozmarynu. Mięso obwiązać nicią. Cebulę obrać, pokroić na ćwiartki, podobnie koper włoski. Mięso ułożyć w brytfance i piec w temperaturze 200 stopni przez godzinę. Po tym czasie podlać trochę wodą ( albo bulionem ) i wrzucić cebulę i koper włoski. Piec jeszcze przez pół godziny ( od czasu do czasu obrócić ).
Smacznego !