Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Barszcz ukraiński z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 27 Marzec, 2014 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Barszcz ukraiński

Składniki :

  • 50 dkg mięsa wołowego
  • 5 łyżek suchej fasoli ( Jaś )
  • 3 średnie buraki
  • mała włoszczyzna ( z kawałkiem włoskiej kapusty )
  • pół cebuli
  • 2-3 ziemniaki
  • 2 liście laurowe
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pół szklanki śmietany
  • łyżka cukru
  • łyżka mąki
  • sól
  • pieprz

Fasolę opłukać, zalać wodą ( półtorej szklanki ), posolić i zagotować. Zdjąć z ognia i odstawić na 2 godziny. Po tym czasie, w tej samej wodzie, gotować fasolę ( z czosnkiem i liśćmi laurowymi ) do miękkości. Buraki obrać, pokroić w słupki. Dodać sok z cytryny, cukier, przecier pomidorowy. Dusić w niewielkiej ilości wody. Mięso gotować w garnku z wodą przez półtorej godziny. Dodać obraną i pokrojoną w słupki marchewkę, pietruszkę, seler, pokrojonego pora oraz poszatkowaną kapustę. Dodać także posiekaną cebulę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zagotować i dodać fasolę wraz z wywarem a po 15 minutach buraki z przecierem pomidorowym. Jeszcze raz zagotować, zdjąć z ognia i wlać sok z cytryny. Na koniec – śmietanę wymieszaną z mąką i niewielką ilością zupy. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)