Barszcz ukraiński
Składniki :
- 50 dkg mięsa wołowego
- 5 łyżek suchej fasoli ( Jaś )
- 3 średnie buraki
- mała włoszczyzna ( z kawałkiem włoskiej kapusty )
- pół cebuli
- 2-3 ziemniaki
- 2 liście laurowe
- ząbek czosnku
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- pół szklanki śmietany
- łyżka cukru
- łyżka mąki
- sól
- pieprz
Fasolę opłukać, zalać wodą ( półtorej szklanki ), posolić i zagotować. Zdjąć z ognia i odstawić na 2 godziny. Po tym czasie, w tej samej wodzie, gotować fasolę ( z czosnkiem i liśćmi laurowymi ) do miękkości. Buraki obrać, pokroić w słupki. Dodać sok z cytryny, cukier, przecier pomidorowy. Dusić w niewielkiej ilości wody. Mięso gotować w garnku z wodą przez półtorej godziny. Dodać obraną i pokrojoną w słupki marchewkę, pietruszkę, seler, pokrojonego pora oraz poszatkowaną kapustę. Dodać także posiekaną cebulę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zagotować i dodać fasolę wraz z wywarem a po 15 minutach buraki z przecierem pomidorowym. Jeszcze raz zagotować, zdjąć z ognia i wlać sok z cytryny. Na koniec – śmietanę wymieszaną z mąką i niewielką ilością zupy. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Smacznego !