Naleśniki amerykańskie
Składniki:
- półtorej szklanki mąki
- szklanka mleka
- jajko
- łyżka cukru
- szczypta soli
- 3 łyżki masła
- masło do smażenia ( na każdą porcję – 1 łyżka )
- łyżeczka proszku do pieczenia
- syrop klonowy albo dżem albo cukier puder
Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, sól i cukier. Wymieszać. Masło rozpuścić a jak ostygnie połączyć z mąką, dodać jajko i mleko. Wszystko zmiksować, odstawić na 20 minut. Na patelni, na rozgrzanym maśle ( ale żeby się nie paliło ) łyżką nakładać porcje ciasta i smażyć z obu stron aż się zarumienią. Ułożyć piętrowo i podawać z dodatkami ( syropem klonowym dżemem albo z cukrem pudrem ).
Smacznego !