Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Naleśniki amerykańskie z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 31 Marzec, 2014 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Naleśniki amerykańskie

Składniki:

  • półtorej szklanki mąki
  • szklanka mleka
  • jajko
  • łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 3 łyżki masła
  • masło do smażenia ( na każdą porcję – 1  łyżka )
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • syrop klonowy albo dżem albo cukier puder

Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, sól i cukier. Wymieszać. Masło rozpuścić a jak ostygnie połączyć z mąką, dodać jajko i mleko. Wszystko zmiksować, odstawić na 20 minut. Na patelni, na rozgrzanym maśle ( ale żeby się nie paliło ) łyżką nakładać porcje ciasta i smażyć z obu stron aż się zarumienią. Ułożyć piętrowo i podawać z dodatkami ( syropem klonowym dżemem albo z cukrem pudrem ).

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)