Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Łosoś smażony w cieście piwnym z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 2 Kwiecień, 2014 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Łosoś smażony w cieście piwnym

Składniki:

  • 1 kg filetów z łososia  ( albo dzwonka )
  • piwo
  • jajko
  • 2 – 3 szklanki mąki
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • łyżeczka ostrej papryki w proszku.
  • sok z cytryny
  • olej/oliwa do smażenia

Kawałki łososia posolić, skropić sokiem z cytryny i odstawić do lodówki na pół godziny. Do miski wlać piwo, wbić jajko i stale mieszając dosypywać mąkę. Dodać sól, pieprz, papryki w proszku oraz posiekany czosnek. W tak przygotowanym cieście zanurzać kawałki ryby i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju ( ok. 6 minut ) aż do zarumienienia z obu stron.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)