Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Grochówka z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 7 Kwiecień, 2014 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Grochówka

Składniki :

  • 2 szklanki grochu
  • 70 dkg kości wieprzowych ( najlepiej od schabu )
  • 30 dkg żeberek wędzonych
  • 30 dkg boczku wędzonego
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • kilka ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • sól
  • pieprz

Groch opłukać, zalać wodą i moczyć przez godzinę.

Do garnka włożyć kości, żeberka, zalać je 2 – 2.5 litrami zimnej wody. Zagotować ale przed samym zagotowaniem usunąć szumowiny (ścięte białko). Zmniejszyć ogień, dodać liście laurowe, ziele angielskie. Po godzinie dodać groch. Gdy będzie miękki, wyjąć mięso z garnka a do zupy dodać pokrojone w kostkę: pietruszkę, marchewkę i ziemniaki. Boczek wędzony, pokrojony w drobną kostkę stopić na patelni i dodać do zupy razem z mięsem z zupy (oddzielić wcześniej od kości). Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Na kilka minut przed końcem, wrzucić czosnek i doprawić solą, pieprzem oraz roztartym majerankiem.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)