Grochówka
Składniki :
- 2 szklanki grochu
- 70 dkg kości wieprzowych ( najlepiej od schabu )
- 30 dkg żeberek wędzonych
- 30 dkg boczku wędzonego
- 2 marchewki
- pietruszka
- kilka ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżki suszonego majeranku
- sól
- pieprz
Groch opłukać, zalać wodą i moczyć przez godzinę.
Do garnka włożyć kości, żeberka, zalać je 2 – 2.5 litrami zimnej wody. Zagotować ale przed samym zagotowaniem usunąć szumowiny (ścięte białko). Zmniejszyć ogień, dodać liście laurowe, ziele angielskie. Po godzinie dodać groch. Gdy będzie miękki, wyjąć mięso z garnka a do zupy dodać pokrojone w kostkę: pietruszkę, marchewkę i ziemniaki. Boczek wędzony, pokrojony w drobną kostkę stopić na patelni i dodać do zupy razem z mięsem z zupy (oddzielić wcześniej od kości). Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Na kilka minut przed końcem, wrzucić czosnek i doprawić solą, pieprzem oraz roztartym majerankiem.
Smacznego !