Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Kawałki kurczaka w chrupiącej panierce ( stripsy) z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 10 Kwiecień, 2014 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Kawałki kurczaka w chrupiącej panierce ( stripsy)

Składniki:

  • pierś albo 4 bioderka z kurczaka
  • pół szklanki mąki
  • jajko
  • 3/4 szklanki mleka
  • papryka ostra 2 łyżeczki
  • papryka słodka 2 łyżeczki
  • łyżka wiórków kokosowych
  • pół łyżeczki soli
  • pieprz cayenne łyżeczka
  • olej

Z kawałków kurczaka zdjąć skórę (najlepiej podcinając nożem). Umyte piersi pokroić na mniejsze kawałki, bioderka zostawić w całości. W misce połączyć: jajko, mąkę, mleko i papryki. Wymieszać do jednolitej masy. Dodać sól i pieprz. Kawałki kurczaka zanurzać w cieście a następnie w mące wymieszanej z wiórkami kokosowymi. We frytkownicy albo w garnku rozgrzać olej ( musi być go sporo aby przykrywał kawałki kurczaka ) i wrzucać stripsy. Smażyć do momentu aż uzyskają złoto-brązowy kolor.( około 10-13 minut ). Nie należy smażyć na tym samym oleju większej ilości mięsa niż 1 kg.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)