Kawałki kurczaka w chrupiącej panierce ( stripsy)
Składniki:
- pierś albo 4 bioderka z kurczaka
- pół szklanki mąki
- jajko
- 3/4 szklanki mleka
- papryka ostra 2 łyżeczki
- papryka słodka 2 łyżeczki
- łyżka wiórków kokosowych
- pół łyżeczki soli
- pieprz cayenne łyżeczka
- olej
Z kawałków kurczaka zdjąć skórę (najlepiej podcinając nożem). Umyte piersi pokroić na mniejsze kawałki, bioderka zostawić w całości. W misce połączyć: jajko, mąkę, mleko i papryki. Wymieszać do jednolitej masy. Dodać sól i pieprz. Kawałki kurczaka zanurzać w cieście a następnie w mące wymieszanej z wiórkami kokosowymi. We frytkownicy albo w garnku rozgrzać olej ( musi być go sporo aby przykrywał kawałki kurczaka ) i wrzucać stripsy. Smażyć do momentu aż uzyskają złoto-brązowy kolor.( około 10-13 minut ). Nie należy smażyć na tym samym oleju większej ilości mięsa niż 1 kg.
Smacznego !