Pieczarki faszerowane porem i jajkami
Składniki :
- 10 dużych pieczarek
- średni por
- 2 jajka
- łyżka masła
- sól
- pieprz
Pieczarki dobrze umyć albo obrać. Wykroić ogonki i powiększyć po nich dziurkę (oczyścić). Pora umyć, odkroić końcówkę i obgotować go w osolonej wodzie przez 2 minuty. Jajka ugotować na twardo. Ogonki od pieczarek drobno pokroić i obsmażyć na maśle. Z ugotowanych jajek zdjąć skorupkę i pokroić je w drobną kostkę. Pora, jak ostygnie, też drobno pokroić. Do miski przełożyć obsmażone ogonki pieczarek (razem z sosem), jajka i pora. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Tak przygotowany farsz nakładać do pieczarek i piec je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego !