Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Mazurek migdałowy z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 17 Kwiecień, 2014 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Mazurek migdałowy

Składniki :

  • 25 dkg masła
  • półtorej szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3/4 szklanki migdałów
  • cytryna
  • 5 jajek ( 3 gotowane )
  • szczypta soli
  • ozdoby : jajko z cukru, wiśnie kandyzowane itp.

Ugotować 3 jajka na twardo. Migdały zalać wrzątkiem, odcedzić, obrać skórkę i rozdrobnić je w blenderze. W misce utrzeć masło z cukrem pudrem, dodać ugotowane żółtka i dalej ucierać. Następnie dodawać kolejno : surowe żółtko, startą skórkę z cytryny, szczyptę soli, mąkę i migdały. Wszystko utrzeć i wyrobić ciasto. Gotowe, owinąć w folię spożywczą i wstawić na pół godziny do zamrażalnika na 40 minut. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto wyjąć z zamrażalnika, 3/4 rozwałkować i wyłożyć na blachę. Z reszty ciasta zrobić, wałeczki, romby itp. Ułożyć na wierzchu ciasta. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok. 35 minut, potem wyjąć i zostawić do przestygnięcia. Ozdobić wiśniami kandyzowanymi, jajkiem z cukru itp.

JAJKO Z CUKRU : żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie i odstawić na kilka minut. Po tym czasie podgrzewać nad parą wodną i mieszać aż będzie miała luźniejszą konsystencję. Wsypać glukozę, troszkę masła i połączyć z cukrem pudrem. Wyrobić aż masa będzie plastyczna, uformować jajko, posmarować olejkiem migdałowym, obtoczyć w cukrze i zostawić na noc aż jajko stwardnieje.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)