Karczochy zapiekane z serem żółtym
Składniki :
- karczochy
- kilka plastrów sera żółtego
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
- woda do gotowania
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Z każdego karczocha odciąć łodygę u nasady, usunąć środkowe włókna. Odciąć też górę pąka na wysokości 1/3. Nożyczkami odciąć ostre końcówki liści. Tak przygotowane karczochy gotować w lekko osolonej wodzie z sokiem z cytryny ( 1 litr wody na jeden karczoch ) przez ok. 30 minut. Przykryć pokrywką. Po tym czasie wyjąć i zostawić do przestygnięcia. Ser pokroić na małe kawałki i włożyć je pomiędzy liście karczochów. Polać oliwą, posolić, dodać pieprz i wstawić do piekarnika, na blachę i papier do pieczenia na 10 minut ( 180 stopni ).
Smacznego !