Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Karczochy zapiekane z serem żółtym z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 27 Kwiecień, 2014 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Karczochy zapiekane z serem żółtym

Składniki :

  • karczochy
  • kilka plastrów sera żółtego
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • woda do gotowania
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Z każdego karczocha odciąć łodygę u nasady, usunąć środkowe włókna. Odciąć też górę pąka na wysokości 1/3. Nożyczkami odciąć ostre końcówki liści. Tak przygotowane karczochy gotować w lekko osolonej wodzie z sokiem z cytryny ( 1 litr wody na jeden karczoch ) przez ok. 30 minut. Przykryć pokrywką. Po tym czasie wyjąć i zostawić do przestygnięcia. Ser pokroić na małe kawałki i włożyć je pomiędzy liście karczochów. Polać oliwą, posolić, dodać pieprz i wstawić do piekarnika, na blachę i papier do pieczenia na 10 minut ( 180 stopni ).

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)