Potrawka mięsno-fasolowa z rurkami
Składniki :
- 1/2 kg mięsa wołowego
- 20 dkg bekonu
- puszka czerwonej fasoli
- 3 papryczki chili
- 2 cebule
- 3 pomidory
- czarny pieprz tłuczony
- sól
- łyżka masła
- makaron rurki
- natka pietruszki
Mięso i bekon pokroić w paski. Podsmażyć je na patelni na maśle do lekkiego zrumienienia. Na drugiej patelni, na oliwie, zeszklić pokrojoną cebulę z posiekanymi papryczkami chili. Wszystko przełożyć do garna i dusić na małym ogniu, często mieszając. Można dodać kilka łyżek gorącej wody. Po 30 minutach dodać fasolę razem z sosem i obrane ze skórki, pokrojone pomidory. Posolić, popieprzyć. Dusić 20 minut. W drugim garnku ugotować makaron rurki w osolonej wodzie (al dente). Gotowy, przełożyć do garnka z mięsem, wymieszać. Posypać natką pietruszki.
Smacznego !