Kruche ciastka z truskawkami i bezą
Składniki :
- 250 g mąki
- 130 g masła
- 3 żółtka
- łyżka cukru pudru
- 40 dkg truskawek
- szczypta soli
- szklanka cukru + 3 białka
Mąkę, żółtka, sól, cukier puder i masło połączyć ( zmiksować przez minutę ), następnie szybko zagnieść ciasto ręcznie aż uformuje się kula. Zawinąć ją w folię spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny. Po tym czasie podzielić kulę na mniejsze kawałki i formować placuszki- koszyczki lepiąc wyższe brzegi. Wstawić do piekarnika na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez 15 minut w temperaturze 150 stopni. Białka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Truskawki umyć, usunąć szypułki. Na podpieczone ciastka nałożyć truskawki a na nie masę z białek. Piec jeszcze 15 minut.
Smacznego !