Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Kruche ciastka z truskawkami i bezą z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 16 Maj, 2014 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Kruche ciastka z truskawkami i bezą

Składniki :

  • 250 g mąki
  • 130 g masła
  • 3 żółtka
  • łyżka cukru pudru
  • 40 dkg truskawek
  • szczypta soli
  • szklanka cukru + 3 białka

Mąkę, żółtka, sól, cukier puder i masło połączyć ( zmiksować przez minutę ), następnie szybko zagnieść ciasto ręcznie aż uformuje się kula. Zawinąć ją w folię spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny. Po tym czasie podzielić kulę na mniejsze kawałki i formować placuszki- koszyczki lepiąc wyższe brzegi. Wstawić do piekarnika na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez 15 minut w temperaturze 150 stopni. Białka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Truskawki umyć, usunąć szypułki. Na podpieczone ciastka nałożyć truskawki a na nie masę z białek. Piec jeszcze 15 minut.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)