Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Gołąbki z młodej kapusty z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 30 Maj, 2014 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Gołąbki z młodej kapusty

Składniki :

  • główka młodej kapusty
  • pół kg mięsa mielonego
  • 1/3 szklanki ryżu
  • szczypiorek
  • koperek
  • majeranek  (łyżeczka)
  • tymianek   (łyżeczka)
  • papryka czerwona w proszku (łyżka)
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • bulion

Sos pomidorowy:

  • mały koncentrat pomidorowy
  • łyżka masła
  • łyżeczka mąki

Z kapusty wyciąć głąb, sparzyć ją żeby były dość miękka. Oddzielić liście. Mięso włożyć do miski, dodać pokrojony szczypiorek, majeranek, tymianek, posiekany czosnek, paprykę, sól i pieprz. Wszystko wymieszać. Ryż ugotować w osolonej wodzie a jak ostygnie, dodać do mięsa z przyprawami. Wyrobić masę. Ze ścianek liści kapusty delikatnie usunąć zgrubienia ( nie przeciąć liścia ). Na każdy nakładać farsz i zawinąć. Tak przygotowane gołąbki ułożyć w dużym garnku, zalać bulionem i dusić na średnim ogniu ok. 35 minut. W rondelku rozpuścić masło, mąkę, koncentrat pomidorowy i trochę bulionu z gołąbków. Chwilę podgrzewać i mieszać żeby nie było grudek. Na pięć minut przed końcem duszenia się gołąbków dodać sos do garnka.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)