Gołąbki z młodej kapusty
Składniki :
- główka młodej kapusty
- pół kg mięsa mielonego
- 1/3 szklanki ryżu
- szczypiorek
- koperek
- majeranek (łyżeczka)
- tymianek (łyżeczka)
- papryka czerwona w proszku (łyżka)
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- bulion
Sos pomidorowy:
- mały koncentrat pomidorowy
- łyżka masła
- łyżeczka mąki
Z kapusty wyciąć głąb, sparzyć ją żeby były dość miękka. Oddzielić liście. Mięso włożyć do miski, dodać pokrojony szczypiorek, majeranek, tymianek, posiekany czosnek, paprykę, sól i pieprz. Wszystko wymieszać. Ryż ugotować w osolonej wodzie a jak ostygnie, dodać do mięsa z przyprawami. Wyrobić masę. Ze ścianek liści kapusty delikatnie usunąć zgrubienia ( nie przeciąć liścia ). Na każdy nakładać farsz i zawinąć. Tak przygotowane gołąbki ułożyć w dużym garnku, zalać bulionem i dusić na średnim ogniu ok. 35 minut. W rondelku rozpuścić masło, mąkę, koncentrat pomidorowy i trochę bulionu z gołąbków. Chwilę podgrzewać i mieszać żeby nie było grudek. Na pięć minut przed końcem duszenia się gołąbków dodać sos do garnka.
Smacznego !