Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Szparagi z jajkiem w koszulce z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 12 Czerwiec, 2014 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Szparagi z jajkiem w koszulce

Składniki:

  • Szparagi
  • jajko
  • ocet
  • łyżka masła
  • sól pieprz

Szparagi obrać, odłamać zdrewniałe końce. Umyć i gotować przez 10 minut w osolonej wodzie. Na 3 minuty przed końcem, ugotować jajko w koszulce. Jajko wbić do małej miseczki, w garnku ugotować wodę. Jak woda się zagotuje, wlać ocet (na jeden litr wody – jeden kieliszek octu). Zmniejszyć ogień (ale woda musi lekko bulgotać) i łyżką zrobić wir. W środek wiru wlać jajko i gotować ok. 3 minut. Po tym czasie włożyć jajko na kilka sekund do zimnej wody aby zakończyć proces ścinania białka. Na ugotowane, gorące szparagi nałożyć masło a na nie jajko. Posolić i doprawić pieprzem.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)