Wieprzowina duszona z morelami
Składniki :
- 60 dkg łopatki wieprzowej
- 30 dkg moreli
- łyżeczka miodu
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- tymianek (łyżeczka )
- łyżka octu balsamicznego
- pół szklanki gorącej wody
Połączyć oliwę z octem, miodem, posiekanym czosnkiem, pieprzem, solą i tymiankiem. Do tak przygotowanej marynaty włożyć pokrojone w kostkę mięso. Wymieszać i wstawić na kilka godzin do lodówki. Morele pokroić na połówki (usunąć pestkę). Mięso wraz z pokrojoną cebulą obsmażyć na patelni, dodać morele, podlać wodą i dusić na średnim ogniu pod przykryciem przez pół godziny. Od czasu do czasu mieszać i ewentualnie podlewać niewielką ilością wody. Podawać z ryżem.
Smacznego !