Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Cykoria karmelizowana z kruszonką z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 29 Czerwiec, 2014 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Cykoria karmelizowana z kruszonką

Składniki :

  • 2 cykorie
  • 50 gr masła
  • 3 łyżki cukru
  • 5 dkg parmezanu albo twardego koziego sera
  • pół szklanki mleka
  • łyżka bułki tartej
  • pieprz
  • szczypta soli
  • łyżka świeżego tymianku

Dno naczynia żaroodpornego posmarować masłem. Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier, wymieszać. Jak cukier się rozpuści i będzie złoty, położyć na nim przekrojone wzdłuż cykorie (przeciętą stroną do dołu). Smażyć tak około 5 minut. Starty ser albo parmezan wymieszać z mlekiem, bułką tartą, tymiankiem,  solą i pieprzem. Cykorie ułożyć w żaroodpornym naczyniu przeciętą stroną do góry. Na wierzch dodać kruszonkę. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 15 minut.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)