Cykoria karmelizowana z kruszonką
Składniki :
- 2 cykorie
- 50 gr masła
- 3 łyżki cukru
- 5 dkg parmezanu albo twardego koziego sera
- pół szklanki mleka
- łyżka bułki tartej
- pieprz
- szczypta soli
- łyżka świeżego tymianku
Dno naczynia żaroodpornego posmarować masłem. Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier, wymieszać. Jak cukier się rozpuści i będzie złoty, położyć na nim przekrojone wzdłuż cykorie (przeciętą stroną do dołu). Smażyć tak około 5 minut. Starty ser albo parmezan wymieszać z mlekiem, bułką tartą, tymiankiem, solą i pieprzem. Cykorie ułożyć w żaroodpornym naczyniu przeciętą stroną do góry. Na wierzch dodać kruszonkę. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 15 minut.
Smacznego !