Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Pory zapiekane w sosie beszamelowym z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 7 Lipiec, 2014 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Pory zapiekane w sosie beszamelowym

Składniki:

  • 5- 6 młodych, cieńszych porów
  • łyżka masła
  • śmietana do zup
  • 3/4 kostki drobiowej
  • kilka plastrów twardego sera żółtego
  • natka pietruszki

Pory obrać z wierzchnich skór, obciąć zniszczone, zielone końce. Następnie, umyć je i pokroić w krążki ( ok 2 cm ). W garnku zagotować osoloną wodę, wrzucić do niej pory i gotować ale nie dłużej niż przez 2 minuty. Odcedzić. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić kostkę drobiową i mieszać aż kostka się rozpuści. Zmniejszyć ogień, wlać śmietanę. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Pory przełożyć do żaroodpornego naczynia, zaleć je sosem. Na wierzchu ułożyć plastry sera. Danie włożyć do piekarnika i piec ok. 15 minut. Gotowe, posypać natką pietruszki. Można podawać też jako dodatek do kiełbasy z grilla.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)