Pory zapiekane w sosie beszamelowym
Składniki:
- 5- 6 młodych, cieńszych porów
- łyżka masła
- śmietana do zup
- 3/4 kostki drobiowej
- kilka plastrów twardego sera żółtego
- natka pietruszki
Pory obrać z wierzchnich skór, obciąć zniszczone, zielone końce. Następnie, umyć je i pokroić w krążki ( ok 2 cm ). W garnku zagotować osoloną wodę, wrzucić do niej pory i gotować ale nie dłużej niż przez 2 minuty. Odcedzić. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić kostkę drobiową i mieszać aż kostka się rozpuści. Zmniejszyć ogień, wlać śmietanę. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Pory przełożyć do żaroodpornego naczynia, zaleć je sosem. Na wierzchu ułożyć plastry sera. Danie włożyć do piekarnika i piec ok. 15 minut. Gotowe, posypać natką pietruszki. Można podawać też jako dodatek do kiełbasy z grilla.
Smacznego !