Sztuka mięsa w sosie chrzanowym
Składniki:
- pół kg pręgi wołowej ( albo rostbef )
- włoszczyzna
- cebula
- liść laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 4 łyżki chrzanu
- pół szklanki śmietany
- łyżeczka soku z cytryny
- szczypta cukru
- sól
- pieprz
- łyżka oliwy
Mięso obsmażyć na patelni, na oliwie, przełożyć do garnka z osoloną wodą, dodać ziele angielskie, liść laurowy i gotować na średnim ogniu do całkowitej miękkości mięsa (ok 2 – 3 godzin). Na pół godziny przed końcem, dodać obrane, umyte warzywa i obraną ze skórki, opieczoną nad ogniem cebulę. Przygotować sos chrzanowy: na patelni rozpuścić masło, dodać chrzan, kilka łyżek wywaru, w którym gotowało się mięso, wlać sok z cytryny, dodać szczyptę cukru, śmietanę i mieszając podgrzewać przez chwilę. Ugotowane mięso pokroić na plastry, polać odrobiną sosu, resztę serwować w sosjerce.
Smacznego!