Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Sztuka mięsa w sosie chrzanowym z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 19 Lipiec, 2014 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Sztuka mięsa w sosie chrzanowym

Składniki:

  • pół kg pręgi wołowej  ( albo rostbef )
  • włoszczyzna
  • cebula
  • liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 4 łyżki chrzanu
  • pół szklanki śmietany
  • łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz
  • łyżka oliwy

Mięso obsmażyć na patelni, na oliwie, przełożyć do garnka z osoloną wodą, dodać ziele angielskie, liść laurowy i gotować na średnim ogniu do całkowitej miękkości mięsa (ok 2 – 3 godzin). Na pół godziny przed końcem, dodać obrane, umyte warzywa i obraną ze skórki, opieczoną nad ogniem cebulę. Przygotować sos chrzanowy: na patelni rozpuścić masło, dodać chrzan, kilka łyżek wywaru, w którym gotowało się mięso, wlać sok z cytryny, dodać szczyptę cukru, śmietanę i mieszając podgrzewać przez chwilę. Ugotowane mięso pokroić na plastry, polać odrobiną sosu, resztę serwować w sosjerce.

Smacznego!

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)