Parowańce z jagodami
Składniki :
- pół kg mąki
- 2, 3 jajka
- 5 dkg drożdży
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 250 ml mleka
- jagody
- cukier
- śmietana
W miseczce wymieszać drożdże z łyżką cukru, dodać pół szklanki bardzo ciepłego mleka i odstawić do wyrośnięcia (przykryć ściereczką). W misce zmieszać przesianą mąkę z cukrem, szczyptą soli, i jajkami. Wlać rozczyn i dodać resztę mleka. Dobrze wymieszać (ciasto ma być dość rzadkie ale nie płynne). Z wierzchu oprószyć delikatnie mąką, przykryć miskę ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, oprószyć ręce mąką, urywać po kawałku ciasta, nakładać do środka jagody, posypać cukrem i sklejać (formować kule). Każdą lekko posypać mąką, trochę spłaszczyć i ułożyć w naczyniu na parę albo: na duży garnek nałożyć gazę (nie napinać), obwiązać sznurkiem. Wlać do połowy garnka wodę i zagotować. Na gazie ułożyć parowańce, przykryć je dość dużą miską i parować ok. 10 minut. Gotowe polać śmietaną (można zmieszać z łyżeczką cukru).
Smacznego !