Karkówka pieczona w ziołach
Składniki:
- 80 dkg karkówki
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- łyżeczka tymianku
- łyżeczka oregano
- łyżeczka słodkiej papryki
- czarny pieprz tłuczony
- sól
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Karkówkę natrzeć zmieszanymi ziołami, przepuszczonym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Wstawić na kilka godzin pod przykryciem do lodówki. Po tym czasie obsmażyć mięso na patelni, na oliwie z każdej strony, żeby zamknąć pory. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez półtorej godziny. Od czasu do czasu podlewać niewielką ilością gorącej wody. Tak upieczoną karkówkę można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.
Smacznego !