Tarta z jabłkami i bitą śmietaną
Składniki :
Ciasto :
- 250 dkg mąki
- jajko
- pół kostki masła
- szczypta soli
- 1, 2 łyżki zimnej wody
- 4 nieduże jabłka
- 2 łyżki miodu
- łyżka cukru
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki masła
- 100 ml śmietany kremówki
Przesiać mąkę, dodać pokrojone w drobne kawałki masło, jajko, szczyptę soli, łyżkę cukru pudru i ugnieść ciasto tak, żeby było ziarniste. Dodać wodę i ugnieść na gładką masę. Uformować kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny. Potem rozwałkować ciasto, ułożyć na formie, nakłuć w paru miejscach, aby podczas pieczenia nie tworzyły się bąble powietrza. Lekko zawinąć brzegi. Jabłka umyć, wykroić środki, obrać, pokroić w poprzek na cienkie plastry. Ułożyć na cieście. Posmarować masłem, posypać cukrem i skropić miodem. Piec w temperaturze 190 stopni przez 30 – 40 minut. Gotową tartę udekorować bitą śmietaną (ubić śmietanę z cukrem pudrem).
Smacznego !