Schab w chili i sałatka z cebuli i jabłka w śmietanie
Składniki :
- kilka plastrów schabu środkowego
- łyżka chili w proszku
- łyżka papryki słodkiej w proszku
- sól
- łyżka oliwy
Sałatka :
- cebula
- duże jabłko
- 3 łyżki gęstej śmietany
- sok z cytryny
Plastry schabu umyć, posolić, obtoczyć w chili i papryce w proszku, polać łyżką oliwy i wstawić pod przykryciem na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie, przełożyć je do żaroodpornego naczynia i dusić ok. 30 minut. Podlewać niewielką ilością gorącej wody. Obracać. Przygotować sałatkę: cebulę obrać, pokroić w krążki. W garnku zagotować wodę, położyć na nim metalowe sitko, na nie krążki cebuli i gotować je nad parą przez pięć minut. Następnie przełożyć cebulę do miseczki, żeby przestygła. Jabłko obrać, pokroić w plastry, potem w słupki. Zanurzyć je w soku z cytryny. Dodać cebulę i wymieszać ze śmietaną. Gotowy schab podawać z tak przygotowaną sałatką. Przystroić zieleniną.
Smacznego !