Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Placki ziemniaczane z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 8 Wrzesień, 2014 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Placki ziemniaczane

Składniki :

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • cebula
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • śmietana
  • cukier
  • sól
  • pieprz
  • olej albo oliwa do smażenia  (cztery łyżki )

Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Masę odcedzić na sitku z soku. Odlać sok a mączkę z dna dodać do masy. Wbić jajka, dodać startą cebulę i mąkę. Doprawić solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać olej/oliwę i nakładać łyżką porcje, lekko je spłaszczając. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Gotowe podawać z cukrem albo ze śmietaną wymieszaną z łyżeczką cukru.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)