Ciasto z jabłkami i bezą
Składniki :
- 4 szklanki mąki
- 4 jajka
- 2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 1,5 kg jabłek
- sok z cytryny
Przesianą mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, wbić 2 żółtka (białka zostawić w miseczce) i 2 całe jajka. Dodać cukier (szklankę), śmietanę i wymieszać. Masę przełożyć do formy i piec ok. 20 minut. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Dusić je w rondelku z dwiema łyżkami cukru i sokiem z cytryny przez 10 minut. Ciasto wyłączyć na 3 minuty. Po tym czasie nałożyć na nie jabłka (lekko przestygnięte) i ubitą pianę (białka ze szklanką cukru). Wszystko piec jeszcze ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego !