Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Ciasto z jabłkami i bezą z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 21 Wrzesień, 2014 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Ciasto z jabłkami i bezą

Składniki :

  • 4 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 1,5 kg jabłek
  • sok z cytryny

Przesianą mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, wbić 2 żółtka (białka zostawić w miseczce) i 2 całe jajka. Dodać cukier (szklankę), śmietanę i wymieszać. Masę przełożyć do formy i piec ok. 20 minut. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Dusić je w rondelku z dwiema łyżkami cukru i sokiem z cytryny przez 10 minut. Ciasto wyłączyć na 3 minuty. Po tym czasie nałożyć na nie jabłka (lekko przestygnięte) i ubitą pianę (białka ze szklanką cukru). Wszystko piec jeszcze ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)