Stek z polędwicy wołowej z pieczonymi warzywami w sosie beszamelowym
Składniki :
- stek z polędwicy wołowej
- mała cukinia
- 2 marchewki
- 30 dkg świeżego szpinaku
- 3 – 4 ziemniaki
- kilka orzechów włoskich (bez skorupek)
- łyżka masła klarowanego do smażenia polędwicy
sos beszamelowy :
- 3/4 szklanki mleka
- łyżka mąki
- łyżka masła
- łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta gałki muszkatołowej (startej na małych oczkach)
Cukinię, marchewki i ziemniaki obrać, pokroić w krążki. Ułożyć na folii aluminiowej na kratce w piekarniku. Posolić, doprawić pieprzem, lekko polać oliwą i piec ok. 20 minut (najlepiej włączyć funkcję grill). Na kilka minut przed końcem pieczenia warzyw usmażyć stek z polędwicy. (Mięso powinno być wyjęte z lodówki na pół godziny przed smażeniem). Stek posolić i ułożyć na patelni na rozgrzane klarowane masło. Nie obracać do czasu aż powierzchnia smażonej strony mięsa zbrązowieje. Dopiero wtedy, delikatnie, przewrócić stek na drugą stronę. Uważać, żeby nie przekłuć go widelcem, by nie wypłynął sok a mięso nie straciło aromatu. Nie należy też kroić mięsa tuż po usmażeniu. Przygotować sos beszamelowy: w rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i na małym ogniu cały czas mieszać aż zasmażka uzyska złoty kolor. Do zasmażki wlać mleko z sokiem z cytryny, dodać gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Cały czas mieszać aż sos zgęstnieje. Na malej patelni, na niewielkiej ilości masła zblanszować liście szpinaku (lekko posolić). Gotowe warzywa ułożyć na talerzu, dodać szpinak, posypać lekko sprażonymi orzechami, na to ułożyć stek i polać sosem.
Smacznego !