Wieprzowina z warzywami i makaronem
Składniki:
- 40 dkg wieprzowiny
- 200 g makaronu ryżowego
- gałązka brokułów
- marchewka
- 10 dkg grzybów Mun
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- łyżka oleju sezamowego
- Sos :
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- łyżka brązowego cukru
- łyżeczka imbiru
- szczypta ostrej papryki
Marynata do mięsa:
- 2 łyżki sosu sojowego
- łyżka mąki
Mięso pokroić w bardzo cienkie plasterki, włożyć do marynaty i wsatwić do lodówki na godzinę. Marchewkę obrać, pokroić w cienkie krążki. Brokuły podzielić na mniejsze kawałki i obgotować przez minutę w osolonej wodzie. Grzyby Mun zalać wrzątkiem i zostawić do napęcznienia. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić, przelać zimną wodą, przełożyć do garnka w którym się gotował (ale już bez wody), wymieszać z olejem sezamowym i odstawić. Składniki sosu wymieszać. Do nagrzanego Woku wlać oliwę, dodać obrane ząbki czosnku, brokuły, marchewkę i smażyć przez 2 minuty. Dodać mięso, smażyć 3 minuty (mieszać) i następnie grzyby. Bez przerwy mieszać. Na koniec dodać makaron, chwilę smażyć, wlać sos, dodać 100 ml wody i dusić pod przykryciem przez 2 minuty.
Smacznego !