Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Wieprzowina z warzywami i makaronem z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 13 Październik, 2014 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.


Wieprzowina z warzywami i makaronem

Składniki:

  • 40 dkg wieprzowiny
  • 200 g makaronu ryżowego
  • gałązka brokułów
  • marchewka
  • 10 dkg grzybów Mun
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka oleju sezamowego
  • Sos :
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżka brązowego cukru
  • łyżeczka imbiru
  • szczypta ostrej papryki

Marynata do mięsa:

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżka mąki

Mięso pokroić w bardzo cienkie plasterki, włożyć do marynaty i wsatwić do lodówki na godzinę. Marchewkę obrać, pokroić w cienkie krążki. Brokuły podzielić na mniejsze kawałki i obgotować przez minutę w osolonej wodzie. Grzyby Mun zalać wrzątkiem i zostawić do napęcznienia. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić, przelać zimną wodą, przełożyć do garnka w którym się gotował (ale już bez wody), wymieszać z olejem sezamowym i odstawić. Składniki sosu wymieszać. Do nagrzanego Woku wlać oliwę, dodać obrane ząbki czosnku, brokuły, marchewkę i smażyć przez 2 minuty. Dodać mięso, smażyć 3 minuty (mieszać) i następnie grzyby. Bez przerwy mieszać. Na koniec dodać makaron, chwilę smażyć, wlać sos, dodać 100 ml wody i dusić pod przykryciem przez 2 minuty.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)