Pieczony, kruchy schab
Składniki :
- 1 kg schabu
- mleko ( do moczenia schabu przed pieczeniem )
- 4 papryczki chili
- 3 ząbki czosnku
- garść listków bazylii
- majeranek
- sól
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Umyty schab włożyć do garnka, zalać go mlekiem z dodatkiem rozgniecionych ząbków czosnku. Mleko powinno przykryć schab. Odstawić na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie wyjąć mięso z mleka, odsączyć, natrzeć solą, majerankiem i obsmażyć ze wszystkich stron na oliwie, na patelni. Papryczki chili posiekać, zmieszać z listami bazylii. Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na wierzch ułożyć papryczki z bazylią, lekko skropić oliwą i piec przez godzinę w temperaturze 200 stopni. Od czasu do czasu mięso obracać i podlewać niewielką ilością gorącej wody.
Smacznego !