Golonka zapiekana w sosie chrzanowo-gorczycowym
Składniki :
- golonka
- 2 marchweki
- cebula
- 2 pietruszki
- ziele angielskie ( 5 ziaren )
- 3 liście laurowe
- pieprz
- sól
sos chrzanowo-gorczycowy :
- łyżka masła
- 3/4 szklanki mleka
- łyżeczka mąki
- 3 łyżki chrzanu
- 2 łyżki gorczycy
Golonkę oczyścić, umyć, ponacinać. Natrzeć solą i pieprzem. Odstawić na 2 godziny do lodówki. Cebulę poszatkować, marchewki i pietruszki obrać. Golonkę przełożyć do garnka, wlać 2 litry wody, dodać warzywa, liście laurowe, ziele angielskie i gotować przez 30 minut na średnim ogniu. Następnie przełożyć golonkę do żaroodpornego naczynia, wokół ułożyć pokrojoną w plasterki marchewkę. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 2 godziny. Golonkę obracać i od czasu do czasu podlewać niewielką ilością wywaru. Na 15 minut przed końcem dodać sos chrzanowo-gorczycowy. (na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i zasmażyć ale nie do zarumienienia. Wlać mleko, ciągle mieszając. Dodać chrzan, gorczycę, sól i podgrzewać jeszcze przez 5 minut.) Gotową golonkę warto podawać z kluskami kładzionymi.
Smacznego !