Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Golonka zapiekana w sosie chrzanowo-gorczycowym

Redaktor admin on 18 Listopad, 2014 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Golonka zapiekana w sosie chrzanowo-gorczycowym

Składniki :

  • golonka
  • 2 marchweki
  • cebula
  • 2 pietruszki
  • ziele angielskie ( 5 ziaren )
  • 3 liście laurowe
  • pieprz
  • sól

sos chrzanowo-gorczycowy :

  • łyżka masła
  • 3/4 szklanki mleka
  • łyżeczka mąki
  • 3 łyżki chrzanu
  • 2 łyżki gorczycy

Golonkę oczyścić, umyć, ponacinać. Natrzeć solą i pieprzem. Odstawić na 2 godziny do lodówki. Cebulę poszatkować, marchewki i pietruszki obrać. Golonkę przełożyć do garnka, wlać 2 litry wody, dodać warzywa, liście laurowe, ziele angielskie i gotować przez 30 minut na średnim ogniu. Następnie przełożyć golonkę do żaroodpornego naczynia, wokół ułożyć pokrojoną w plasterki marchewkę. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 2 godziny. Golonkę obracać i od czasu do czasu podlewać niewielką ilością wywaru. Na 15 minut przed końcem dodać sos chrzanowo-gorczycowy. (na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i zasmażyć ale nie do zarumienienia. Wlać mleko, ciągle mieszając. Dodać chrzan, gorczycę, sól i podgrzewać jeszcze przez 5 minut.) Gotową golonkę warto podawać z kluskami kładzionymi.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)