Kawałki kurczaka z warzywami w maślanym sosie
Składniki:
- kilka pałeczek kurczaka (mogą być bioderka, skrzydełka)
- 5 małych marchewek
- 2 pietruszki
- kilka szalotek
- por
- kilkanaście sztuk fasoli w strąkach
- natka pietruszki
- oliwa do smażenia
- 2 łyżki masła
Kawałki kurczaka obtoczyć w soli i pieprzu. Obsmażyć na oliwie na patelni i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Marchewki i pietruszki obrać, przekroić na pół. Ułożyć między kawałkami kurczaka. Dodać obrane szalotki (w całości), krążki pora (ok. 2 cm), rozrzucić fasolkę. Wszystko posolić, doprawić pieprzem, wlać sos z patelni. Na wierzch, w różnych miejscach dodać niewielkie kawałki masła. Piec w piekarniku ok. godziny w temperaturze 180 stopni. Podczas pieczenia obracać mięso i warzywa. Można podlewać niewielką ilością wody. Gotową potrawę posypać natką.
Smacznego !