Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Kawałki kurczaka z warzywami w maślanym sosie z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 5 Grudzień, 2014 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Kawałki kurczaka z warzywami w maślanym sosie

Składniki:

  • kilka pałeczek kurczaka (mogą być bioderka, skrzydełka)
  • 5 małych marchewek
  • 2 pietruszki
  • kilka szalotek
  • por
  • kilkanaście sztuk fasoli w strąkach
  • natka pietruszki
  • oliwa do smażenia
  • 2 łyżki masła

Kawałki kurczaka obtoczyć w soli i pieprzu. Obsmażyć na oliwie na patelni i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Marchewki i pietruszki obrać, przekroić na pół. Ułożyć między kawałkami kurczaka. Dodać obrane szalotki (w całości), krążki pora (ok. 2 cm), rozrzucić fasolkę.  Wszystko posolić, doprawić pieprzem, wlać sos z patelni. Na wierzch, w różnych miejscach dodać niewielkie kawałki masła. Piec w piekarniku ok. godziny w temperaturze 180 stopni. Podczas pieczenia obracać mięso i warzywa. Można podlewać niewielką ilością wody. Gotową potrawę posypać natką.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)