Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Łosoś gotowany w sosie z zielonym pieprzem i kaszą kuskus z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 11 Grudzień, 2014 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Łosoś gotowany w sosie z zielonym pieprzem i kaszą kuskus

Składniki:

  • filet z łososia
  • pół litra wody
  • pół szklanki białego wina
  • garść świeżej natki pietruszki
  • koperek
  • pół cebuli
  • cytryna
  • sól
  • garść lisków szpinaku
  • kilka koktajlowych pomidorków
  • szklanka kaszy kuskus
  • szklanka bulionu

Sos :

  • 2 łyżeczki zielonego pieprzu
  • 2 łyżki masła
  • łyżeczka mąki
  • pół szklanki bulionu
  • łyżka śmietany
  • Pieprz zalać wrzątkiem (najlepiej dzień przed przygotowaniem potrawy).

Do garnka wlać wodę, wino, ułożyć koperek, natkę pietruszki, pokrojone : cebulę i cytrynę. Posolić. Zagotować, zmniejszyć ogień i delikatnie włożyć łososia. Wywar powinien sięgać do połowy ryby (żeby się nie rozgotowała). Gotować 16 minut. Po ośmiu minutach, obrócić rybę na drugą stronę. Przygotować sos : na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę (cały czas mieszać). Dodać pieprz (bez wody), wlać pół szklanki bulionu i śmietanę. Podgrzewać na małym ogniu przez trzy minuty (mieszać). Kaszę kuskus zalać szklanką gorącego bulionu, odstawić aż napęcznieje. Gotowy filet i kaszę wyłożyć na półmisek, dodać sos, zblanszowane listki szpinaku, ułożyć przekrojone na pół pomidorki, przystroić zieleniną.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)