Łosoś gotowany w sosie z zielonym pieprzem i kaszą kuskus
Składniki:
- filet z łososia
- pół litra wody
- pół szklanki białego wina
- garść świeżej natki pietruszki
- koperek
- pół cebuli
- cytryna
- sól
- garść lisków szpinaku
- kilka koktajlowych pomidorków
- szklanka kaszy kuskus
- szklanka bulionu
Sos :
- 2 łyżeczki zielonego pieprzu
- 2 łyżki masła
- łyżeczka mąki
- pół szklanki bulionu
- łyżka śmietany
- Pieprz zalać wrzątkiem (najlepiej dzień przed przygotowaniem potrawy).
Do garnka wlać wodę, wino, ułożyć koperek, natkę pietruszki, pokrojone : cebulę i cytrynę. Posolić. Zagotować, zmniejszyć ogień i delikatnie włożyć łososia. Wywar powinien sięgać do połowy ryby (żeby się nie rozgotowała). Gotować 16 minut. Po ośmiu minutach, obrócić rybę na drugą stronę. Przygotować sos : na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę (cały czas mieszać). Dodać pieprz (bez wody), wlać pół szklanki bulionu i śmietanę. Podgrzewać na małym ogniu przez trzy minuty (mieszać). Kaszę kuskus zalać szklanką gorącego bulionu, odstawić aż napęcznieje. Gotowy filet i kaszę wyłożyć na półmisek, dodać sos, zblanszowane listki szpinaku, ułożyć przekrojone na pół pomidorki, przystroić zieleniną.
Smacznego !