Zapiekanka z ryżem i warzywami
Składniki :
- szklanka ryżu
- 3 marchewki
- pietruszka
- pół selera
- cebula
- por
- szklanka zielonego, mrożonego groszku
- kilka plastrów twardego żółtego sera
- olej/oliwa do smażenia (6 łyżek )
- sól
- natka pietruszki
Ugotować ryż w osolonej wodzie. W garnku rozgrzać olej albo oliwę, wrzucić obrane i pokrojone w kostkę : seler, marchewki i pietruszkę. Smażyć do lekkiego zrumieniania. Dodać cebulę i pora (pokroić). Podgrzewać jeszcze kilka minut. Ugotowany ryż przełożyć do żaroodpornego naczynia, na ryż wyłożyć podsmażone warzywa. Dodać groszek a na wierzch ułożyć plastry żółtego sera. Wstawić do piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Gotową potrawę posypać natką pietruszki.
Smacznego !