Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Zapiekanka z ryżem i warzywami z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 18 Grudzień, 2014 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Zapiekanka z ryżem i warzywami

Składniki :

  • szklanka ryżu
  • 3 marchewki
  • pietruszka
  • pół selera
  • cebula
  • por
  • szklanka zielonego, mrożonego groszku
  • kilka plastrów twardego żółtego sera
  • olej/oliwa do smażenia (6 łyżek )
  • sól
  • natka pietruszki

Ugotować ryż w osolonej wodzie. W garnku rozgrzać olej albo oliwę, wrzucić obrane i pokrojone w kostkę : seler, marchewki i pietruszkę. Smażyć do lekkiego zrumieniania. Dodać cebulę i pora (pokroić). Podgrzewać jeszcze kilka minut. Ugotowany ryż przełożyć do żaroodpornego naczynia, na ryż wyłożyć podsmażone warzywa. Dodać groszek a na wierzch ułożyć plastry żółtego sera. Wstawić do piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Gotową potrawę posypać natką pietruszki.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)