Kutia
Składniki :
- szklanka ziaren pszenicy
- szklanka maku
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 5 łyżek miodu
- 3 łyżki likieru migdałowego
- 5 dag rodzynek
- 5 dag migdałow
- 5 dag orzechów włoskich
- śmietana
Pszenicę oczyścić, zalać na noc wrzącą wodą. Następnego dnia zagotować, odcedzić, zalać świeżą wodą i gotować do miękkości (ok. 3 godzin). Odcedzić. Mak opłukać, zalać wrzątkiem, zostawić na 15 minut, odsączyć i zmielić w maszynce z gęstymi oczkami. Miód i likier wlać do rondelka, dodać cukier puder i podgrzewać do uzyskania gęstej, beżowej masy ( ok. 5 minut ). Mieszać. Rodzynki zalać wrzątkiem, odcedzić. Orzechy i migdały rozgnieść na mniejsze kawałki. Połączyć odcedzoną pszenicę ze zmielonym makiem, dodać rozpuszczony miód z likierem i cukrem pudrem oraz bakalie. Wszystko dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki. Podawać ze śmietaną w dzbanuszku.
Smacznego !