Szczupak faszerowany
Składniki :
- 1, 5 kg szczupaka
- 2 cebule
- 3 jajka
- 100 ml mleka
- 2 łyżki masła
- włoszczyzna
- liść laurowy
- ziele angielskie
- żelatyna spożywcza ( na litr wywaru ) )
- sól
- pieprz
- cytryna
- gaza do zawinięcia ryby
Sprawić szczupaka, czyli odciąć głowę, płetwy, ogon. Ściągnąć skórę. Z mięsa usunąć ości i kręgosłup. Obraną włoszczyznę włożyć do garnka z wodą. Dodać głowę ryby (bez oczu), kręgosłup, sól, pieprz (w ziarnach), liść laurowy, ziele angielskie. Ugotować wywar. Mięso szczupaka zmielić w maszynce, dodać namoczoną w mleku bułkę, jajka utarte z masłem, cebulkę podsmażoną na oliwie (bardzo drobno pokrojoną), sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać. Rozłożyć gazę, na nią wyłożyć masę i uformować walec (zawinąć rybę w gazę). Ułożyć w brytfance, zalać wywarem i gotować przez 50 minut na małym ogniu. Gotową rybę (jak ostygnie) pokroić w plastry, dodać kawałki marchewki, natkę pietruszki i zalać galaretą (rozpuścić żelatynę w malej ilości zimnej wody i zmieszać z przecedzonym wywarem). Po stężeniu, przystroić plastrami cytryny.
Smacznego !