Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Kalafior zapiekany w sosie beszamelowym z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 2 Styczeń, 2015 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Kalafior zapiekany w sosie beszamelowym

Składniki :

  • kalafior
  • duża śmietana ( 18 %)
  • pół szklanki bulionu ( albo pół kostki rosołowej )
  • łyżka masła
  • pół szklanki startego żółtego sera
  • natka pietruszki

Kalafior umyć, usunąć liście, podzielić na różyczki. Ugotować je w osolonej wodzie ale nie rozgotować. W rondelku rozpuścić masło, dodać bulion albo kostkę rosołową (kostka musi się rozpuścić). Dodać śmietanę, zmniejszyć gaz i mieszając, podgrzewać przez minutę. Łyżką cedzakową przenieść ugotowane kawałki kalafiora do naczynia żaroodpornego. Zalać je sosem, na wierzchu posypać tartym serem. Zapiec w piekarniku aż ser się rozpuści. Posypać natką pietruszki.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)