Pasztet z dziczyzny ( mięso z dzika, sarny, jelenia ).
Składniki:
- 2 kg dziczyzny
- mała włoszczyzna
- 3 jajka
- cebula
- kajzerka
- mleko do zamoczenia bułki
- kilka ziaren ziela angielskiego
- listek laurowy
- gałązka jałowca
- sól
- kolorowy pieprz
- łyżeczka gałki muszkatołowej
Mięso pokroić w kostkę, obsmażyć na tłuszczu na patelni. Obrać włoszczyznę, wrzucić do garnka z osoloną wodą i doprowadzić do wrzenia. Dodać obsmażone mięso, opaloną na palniku cebulę, liść laurowy, ziele angielskie, gałązkę jałowca, zmniejszyć ogień i dusić przez 2 godziny aż mięso będzie miękkie. Odcedzić. Mięso i warzywa, oraz bułkę, wcześniej namoczoną w mleku, przepuścić przez maszynkę do mielenia. Dodać jajka, pieprz, sól, trochę startej gałki muszkatołowej. Wszystko dokładnie wymieszać. Masę, żeby nie była zbyt sucha, można lekko rozcieńczyć wywarem. Przełożyć do formy i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez godzinę.
Smacznego !