Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Pasztet z dziczyzny z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 5 Styczeń, 2015 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Pasztet z dziczyzny ( mięso z dzika, sarny, jelenia ).

Składniki:

  • 2 kg dziczyzny
  • mała włoszczyzna
  • 3 jajka
  • cebula
  • kajzerka
  • mleko do zamoczenia bułki
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • listek laurowy
  • gałązka jałowca
  • sól
  • kolorowy pieprz
  • łyżeczka gałki muszkatołowej

Mięso pokroić w kostkę, obsmażyć na tłuszczu na patelni. Obrać włoszczyznę, wrzucić do garnka z osoloną wodą i doprowadzić do wrzenia. Dodać obsmażone mięso, opaloną na palniku cebulę, liść laurowy, ziele angielskie, gałązkę jałowca, zmniejszyć ogień i dusić przez 2 godziny aż mięso będzie miękkie. Odcedzić. Mięso i warzywa, oraz bułkę, wcześniej namoczoną w mleku, przepuścić przez maszynkę do mielenia. Dodać jajka, pieprz, sól, trochę startej gałki muszkatołowej. Wszystko dokładnie wymieszać. Masę, żeby nie była zbyt sucha, można lekko rozcieńczyć wywarem. Przełożyć do formy i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez godzinę.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)