Risotto z warzywami
Składniki:
- szklanka ryżu
- pół selera
- 2 cebule
- papryka zielona
- 2 papryczki ostre
- szklanka mrożonego groszku
- 2 szklanki bulionu
- sól
- koperek
- 3 łyżki oliwy
W garnku rozgrzać oliwę, zmniejszyć ogień na średni i wsypać ryż. Smażyć go na oliwie przez kilka minut. Cebule obrać, pokroić w kostkę. Z papryk usunąć gniazda nasienne i też je pokroić w kostkę. Papryczki posiekać (usunąć pestki). Seler obrać, drobno pokroić. Warzywa wrzucić do ryżu, posolić i smażyć wszystko ok. 15 minut. Mieszać. Po tym czasie dodać bulion. Kiedy risotto wchłonie płyn, dodać groszek. Podgrzewać jeszcze ok. 10 minut. Gotowe danie posypać koperkiem.
Smacznego !