Beef Strogonow
Składniki:
- 1 kg mięsa wołowego
- pół kg pieczarek
- 3 ogórki kiszone
- 2 cebule
- łyżeczka papryki chili w proszku
- koncentrat pomidorowy
- śmietana
- oliwa do smażenia
- 3 łyżki masła
- sól
Mięso pokroić na małe kawałki (paseczki), obsmażyć na oliwie na patelni. Przełożyć do garnka. Pieczarki obrać, pokroić, smażyć na maśle ok. 10 minut a ogórki pokroić w słupki. Cebule w piórka. Pieczarki, cebule i ogórki dodać do mięsa. Wymieszać, posolić, dodać chili i gorącą wodę (tyle, żeby tylko przykryła składniki). Dusić na średnim ogniu ok. godziny do czasu aż mięso zmięknie. Na 5 minut przed końcem dodać koncentrat pomidorowy. Przed podaniem – śmietanę. Posypać natką pietruszki.
Smacznego !