Wieprzowina duszona z pieczarkami i warzywami
Składniki:
- 70 dkg surowej szynki wieprzowej
- 30 dkg małych pieczarek
- mały seler
- pół papryki zielonej
- pół papryki czerwonej
- sól
- pieprz
- oliwa do smażenia
- 2 łyżki masła
Mięso pokroić w kostkę, posolić i podsmażyć na oliwie na patelni. Obrać : pieczarki (nie kroić), seler (pokroić w dość małą kostkę). Pieczarki i seler smażyć na maśle, na drugiej patelni aż do lekkiego zrumienienia (ok. 10 minut). Posolić. Mięso, pieczarki i seler przełożyć razem z sosem do naczynia żaroodpornego. Dodać pokrojone papryki. Naczynie przykryć folią aluminiową albo papierem do pieczenia i dusić wszystko przez godzinę 20 minut.
Smacznego !