Faworki
Składniki:
- 300 dag mąki pszennej
- 5 dag cukru pudru
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżka spirytusu
- 3 żółtka
- 50 dag smalcu do smażenia ( albo litr oleju)
- 10 dag masła
- cukier puder cukier waniliowy do posypania
Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, żółtka, spirytus, śmietanę. Wyrobić ciasto (jak na pierogi). Wybijać wałkiem, aż powstaną pęcherze. Następnie przykryć ciasto ściereczką i zostawić na dwie godziny w chłodnym miejscu. Rozwałkować i uformować faworki (ciasto pokroić na paski, na każdym zrobić nacięcie i przewinąć jakby na drugą stronę połowę paska). Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu, partiami, z każdej strony na złoty kolor ok 15 minut. Wyłowione, posypać cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Smacznego!