Omlet na ostro
Składniki:
- 2,3 jajka
- mała cebula
- ostra papryczka
- 10 dkg sera żółtego
- łyżka mąki pszennej
- 4 łyżki mleka
- 2 łyżeczki masła
- natka pietruszki
- sól
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na pianę, żółtka rozetrzeć, wlać mleko, wymieszać, dodać mąkę, wymieszać, posolić. Masę połaczyć z pianą. Konsystencja powinna być płynna ale nie za rzadka. Drobno pokrojoną cebulę i posiekaną papryczkę podsmażyć na patelni na maśle (jedna łyżeczka) ok. 3 minut. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na drugiej patelni rozgrzać pozostałe masło i wyłożyć masę. Po dwóch minutach obrócić omlet na drugą stronę i na jego połowie wyłożyć podsmażoną papryczkę z cebulą, posypać serem i przykryć drugą połową omleta. Podgrzewać jeszcze 30 sekund. Wyłożyć na półmisek i posypać natką pietruszki.
Smacznego !