Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Omlet na ostro z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 20 Luty, 2015 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Omlet na ostro

Składniki:

  • 2,3 jajka
  • mała cebula
  • ostra papryczka
  • 10 dkg sera żółtego
  • łyżka mąki pszennej
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki masła
  • natka pietruszki
  • sól

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na pianę, żółtka rozetrzeć, wlać mleko, wymieszać, dodać mąkę, wymieszać, posolić. Masę połaczyć z pianą. Konsystencja powinna być płynna ale nie za rzadka. Drobno pokrojoną cebulę i posiekaną papryczkę podsmażyć na patelni na maśle (jedna łyżeczka) ok. 3 minut. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na drugiej patelni rozgrzać pozostałe masło i wyłożyć masę. Po dwóch minutach obrócić omlet na drugą stronę i na jego połowie wyłożyć podsmażoną papryczkę z cebulą, posypać serem i przykryć drugą połową omleta. Podgrzewać jeszcze 30 sekund. Wyłożyć na półmisek i posypać natką pietruszki.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)