Ryż zapiekany z warzywami i groszkiem
Składniki:
- półtorej szklanki ryżu
- seler
- 2 marchewki
- pietruszka
- por
- cebula
- pół szklanki zielonego mrożonego groszku
- 10 dkg twardego żółtego sera do starcia
- oliwa do smażenia ( 1/3 szklanki )
- sól
Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, pozostawić na durszlaku. Seler, pietruszkę i marchewki obrać, pokroić w kostkę. Wrzucić na rozgrzaną oliwę w garnku. Gdy warzywa się lekko zrumienią, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony w krążki por. Dodać groszek. Posolić i podgrzewać jeszcze 2, 3 minuty. Ryż przełożyć do żaroodpornego naczynia, na to wyłożyć warzywa (z sosem) i posypać startym serem. Piec w piekarniku około 10 minut w temperaturze 200 stopni.
Smacznego !