Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Ryż zapiekany z warzywami i groszkiem z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 26 Luty, 2015 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Ryż zapiekany z warzywami i groszkiem

Składniki:

  • półtorej szklanki ryżu
  • seler
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • por
  • cebula
  • pół szklanki zielonego mrożonego groszku
  • 10 dkg twardego żółtego sera do starcia
  • oliwa do smażenia ( 1/3  szklanki )
  • sól

Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, pozostawić na durszlaku. Seler, pietruszkę i marchewki obrać, pokroić w kostkę. Wrzucić na rozgrzaną oliwę w garnku. Gdy warzywa się lekko zrumienią, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony w krążki por. Dodać groszek. Posolić i podgrzewać jeszcze 2, 3 minuty. Ryż przełożyć do żaroodpornego naczynia, na to wyłożyć warzywa (z sosem) i posypać startym serem. Piec w piekarniku około 10 minut w temperaturze 200 stopni.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)